Отглеждане на джинджифил

Тази година съм планувала често да си говорим за отглеждане на разни неща. Дали в градината или на балкона, или просто на рафта в кухнята, но определено често ще става въпрос за тревички и храстчета, с които бихме могли да се справим успешно.

19

Първото такова нещо, за което избрах да пиша е джинджифила. Първо защото е прекалено лесен за отглеждане, за да не се възползваме и второ, защото точно сега е тръгнал да покарва. Ако се загледате по касетките в магазините и пазарите то ще забележите, че по познатите ни коренчета има малки пъпки. Същите тези пъпки копнеят да израснат във вашето ново растение стига да им позволите. Ако искате може да закупите био джинджифил, но и от пазара пак пониква. Сами решете!


Стъпка първа: Оглеждане на корените!
Важно е да огледате добре корените преди да ги купите, защото търсите такива с малки пъпки по тях. Ако корена е прекалено сух и няма следи от пъпки или е начупен на много парчета, то най-вероятно няма да покара, въпреки усилията ви.

18

Стъпка втора: Отнасяме ги в къщи!
Джинджифилът расте като картофите, захваща се по същия начин. Новото растение и неговото коренище се развива от старо такова, дори да е съвсем малко парченце джинджифил. Важното е да има пъпка. Щом се приберете с коренчетата трябва да ги огледате добре и разчупете като на всяко парче остане пъпка. Поставете ги в съд с вода за една вечер.

17
Стъпка трета: Време за сеитба!
Февруари е много благоприятен за засяването на джинджифила в саксия, защото докато времето стане достатъчно топло за да не падат повече слани то растението ще се е формирало и укрепнало. Тогава щом температурите са по-високи ще може да го преместите в двор, където да расте на воля. Ако ще го отглеждате в апартамент и саксия през цялото време, то тогава няма значение по кое време на годината го засявате! Трябва ви просторна саксия за да има достатъчно пространство за развиване на стабилно коренище. Ако планувате да се премести в земята, може да го засадите и на по-малко пространство. Добре е пръстта да е рохкава и да запазва влажността си. Поставете ги в саксиите и покрийте корените с пръст като час от тях остане на повърхността. Полейте!

16

Стъпка четвърта: Поливане и температура!
Важно е през целия си период на развитие растенията да не се засушават. Добре е да ги поливате редовно, но не и да ги преналивате, защото ще изгният. Джинджифилът е топлолюбива култура и температурите на помещението не трябва да падат под 10-12 градуса.

Стъпка пета: Развитие!
Тази стъпка ще я проследим визуално след месец два, понеже старият ми джинджифил измръзна( само за няколко часа на терасата) и няма какво да снимам. Две, три седмици след засаждането на повърхността ще се появят първите поници, от които скоро ще се развият листата и въобще цялата външна част на растението. Джинджифилът става голям и цъфти в прекрасен, червен цвят. За няколко месеца новите корени ще са се оформили и може да приберете първата си реколта домашно отгледан джинджифил!

15

 

4 мнения за “Отглеждане на джинджифил

 1. И аз експериментирах с джиджифила миналата пролет. Нямах представа с какво се захващам и просто боцнах един корен в не много голяма саксията, докато пресаждах другите цветя.
  Засадих го в началото на март.
  Стоеше на място, огрято от слънцето до ранния следобяд и го поливах през няколко дена.
  Изкара няколко филиза и към края на октомври прибрах реколтата от едно малко джинджифилче под всеки стрък 🙂
  Беше дребно, крехко и вкусно. Тази пролет ще подходя по-сериозно. Ще го засадя в по-голяма саксия с по-облагородена почва 😉
  Много ми харесва сайта Ви – интересни рецепти и красиви снимки!
  Поздрави,

  Деси

  Liked by 1 person

  1. Благодаря, Деси! При мен този, който измръзна беше направил доста разклонение в корена, но за жалост…не успя да се развия, сега съм боцнала 7 и 3 са вече покарали. Ще видим какво ще стане!

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

<span>%d</span> блогъра харесват това: